×
image

Kis Könyves Éj 2019

Így ünnepelte a Független Könyvesboltok Éjszakáját a Kisgombos, a muzsikáló könyvesbolt 

„Szeretek énekelni. Felnőtteknek azért, hogy meghallgassák. Gyerekeknek azért, hogy ők is énekeljenek.” Ez a mottója a legendás, csodálatos Gryllus Vilmosnak, aki madarakat röptetve, a vele éneklő közönségnek pedig szárnyakat adva nyitotta meg az idei Kis Könyves Éjt a Kisgombos Könyvesboltban. Kérésére előkaptuk képzeletbeli biciklinket, és gitárszóra suhantunk vele egyik dalból a másikba, míg a végén egy nagy befőttnyi életörömöt tettünk el a vidám, zenés előadásból.
Ezután épp csak megpihentünk, mikor a közönség soraiból meglepetésszerűen előlépett Geiger Lajos operaénekes. Mély baritonszólója forgószélként kapott fel és röpített minket új helyszínre: a titokzatos Operába. Egy legtöbbünk számára talán ismeretlen világba,  ahol a fellépő művészek nem szavakkal, hanem zenével, énekkel és tánccal mesélnek el történeteket. Hogy el tudjunk igazodni ebben a különleges színházban, Bátori Éva operaénekes, az Opera Nagykövetei Program vezetője, valamint Pánti Anna operaénekes és Medvecz József balettművész voltak segítségünkre.
Személyükben nagyszerű embereket ismerhettünk meg, miközben olyan izgalmas dolgokat meséltek saját pályájukról és az előadások titkairól, melyek gyerekeket, felnőtteket egyaránt megragadtak. Pánti Anna például bemutatta a színpadi nevetések bámulatos technikáját, a kis királylányos kuncogástól a vérfagyasztó boszorkányos kacagásig. Megtudhattuk azt is, milyen trükkel lehet valódi könnyekkel sírni az előadás alatt. Ám ahogy tőlünk, nézőktől pár méternyi távolságban, tiszta, koloratúr szoprán hangon megszólalt egy ária, az olyan átütő erővel hatott, hogy semmi trükkre nem volt szükség, hogy nekünk is könnyes legyen a szemünk.
Ezen túl a kislányok nagy álma is teljesülhetett: vendégeink varázstáskájukból igazi színpadi ruhákat, tütüket és spicc-cipőket húztak elő, melyeket fel lehetett próbálni.
Így már mindenki készen állt arra, hogy megismerkedjen a Mesék az Operából című könyvsorozattal, mely gyönyörűen illusztrált formában, zenei CD-vel kísérve, meseként megírva, gyerekek számára tesz befogadhatóvá híres komolyzenei műveket, operákat, balett darabokat. Fodor Veronika író és Szimonidesz Hajnalka illusztrátor egész este velünk voltak: nem csak meséltek a könyveikről, kiállítottak a képeikből, de az alkalmi műhelyben együtt is alkottak a gyerekekkel.
Este kilenc óra után, az éj leple alatt nyolcvan gyerek vette birtokba a város Fő terét, hogy Csáky László önkéntes admirális vezényletével olyan bújócskázást csapjanak, amihez foghatót még Háry János is aligha tudott volna elképzelni.
A legkitartóbbak egészen éjfélig maradtak: a Padláson közös hangoskönyv hallgatással ünnepelték a könyveket és a kuckós, hangulatos, kis könyvesboltokat.

varazspor_konyvszerelem_kisgombos.jpg [md-500]Szimonidesz Hajni illusztrátortól kaptuk meglepetésként ezt a képet, melyen a Szentivánéji álom szereplői jelennek meg a könyvesbolt felett.
Csak éppen „a tündérek most nem álomport szórnak Biatorbágyra, hanem a könyvek iránt lobbantanak szerelemre.” – ahogy Hajni írta.

vera_vers.jpgFodor Veronika ajándék-verse a Kisgombosnak, a Kis könyves Éjen való találkozás alkalmából.

Címünk:

Kisgombos Könyvesbolt
Biatorbágy, Baross Gábor u. 3.
(az Önkormányzattal szembeni üzletsoron)

Telefon:

06-23-820-466
06-20-45-88-426
E-MAIL: kisgombos@kisgombos.com

 

Nyitvatartás:

HÉTFŐ: 10.00 - 18.00
KEDD - PÉNTEK: 9.00 - 18.00
SZOMBAT: 9.00 - 13.00