×
image

Gombos Kata (Kisgombos Kiadó) köszöntő beszéde

Elhangzott 2015. 11. 07-én, Satoe Tone kiállításának megnyitóján, melyen a Olaszországban élő, fiatal japán illusztrátor eredeti képeivel mutatkozott be a Biatorbágyi Faluház kiállítótermében és a budapesti Marczibányi Téri Mávelődési Házban.

„A Kisgombos Kiadó nevében szeretném kifejezni örömömet, amiért  a kiállítás létrejöhetett.
Köszönetet mondok a Japán Alapítványnak, mint fő támogatónknak és szervezőtársainknak: a Biatorbágy Közművelődéséért Alapítványnak, illetve a Faluháznak a sikeres együttműködésért.
Hálás köszönettel tartozok mindazoknak, akik önzetlen lelkesedéssel, önkéntes munkával segítettek minket a szervezésben: Wolf Ilának, Szolnoki Bettinek, Kövér Alexandrának, Csömör Zsuzsának és nem utolsósorban Simkó Máriának, hiszen ennek a kiállításnak a terve az ő szívében született meg.
Nélküle talán nem is mertünk volna álmodni arról, hogy Satoe Tone, a 2013-as Bolognai Nemzetközi Illusztrációs Díj I. helyezettje hazánkba látogasson és két helyszínen: Biatorbágyon és Budapesten kiállítsa gyönyörű festményeit. Ezév februárjában megszületett a gondolat és most itt állunk egy megvalósult álomban.
Sőt mi több, nem csak kiállításról van szó, Satoe ittartózkodása alatt 60 gyerekkel alkot együtt, 17 neves mesekönyv-illusztrátorral tart szakmai napot, és ami a legfontosabb: körülölelnek minket a képei, eredeti, lélegző, ragyogó alkotásai.
Képek, melyek nem pusztán bájosak és szépek, de mesélnek nekünk. Ha közellépünk hozzájuk, megérintenek - ott legeslegbelül.
S az ilyen érintés nagyon ritka, becses kincs, amit az ember féltve őriz a szívében. Féltve, mert sérülékeny, mint egy törékeny üveggolyó, mint egy szakadékony kicsi cérnaszál...
Egyszer egy magas autóban utaztam át Budapesten, pontosan emlékszem, a Bécsi úton haladtunk, mikor kinéztem az ablakon és a mellettünk suhanó autó nyitott tetőablakában megpillantottam egy kicsi gyerek kicsi kis kezét, aki egy vékony, fehér varrócérna darabkát tartott a kezében, ami vidáman lobogott a szélben.
Tizenöt éve történt, mégis emlékszem, belémégett a pillanat: a cérnaszál nevetős fickándozása a szélben, a kisgyerek öröme (mert bár nem láttam az arcát, tudtam hogy érez), ennek az örömnek a cérnaszálnyi volta, hogy vigyázni kell rá, félteni, hiszen olyan esendő, tünékeny mindez. Ha a kisgyerek nem látja őt annak, akkor nem fickándozó, vidám cérnaszál többé.
Mélyen elgondolkodtató, emlékezetes érintés.
Ez az élmény ismétlődött meg bennem egészen váratlanul 2014 tavaszán Bolognában, mikor több millió, a világ minden tájáról összegyűjtött gyerekkönyv közt közel léptem Satoe Tone Pipójához, a magányos kisbékához, aki elfelejtette hogyan kell álmodni.
Nem ismertem a történetet, de a képek alapján mindent megértettem. Közelléptem és a végtelenül aprólékos, cérnaszálnyi vonások a bensőm legmélyébe rajzolták be azt, amit Pipó, a kisbéka érzett.
A társaimmal csak álltunk ott és a képek minden miliméterét haza akartuk hozni a szemünkkel.
Hogy ez a kiállítás most - más könyvekből vett képekkel együtt itt lehet - több, mint öröm...
Satoe-nak ezúttal is hálásan köszönöm mindazt, amit a cérnaszálnyi vonásokkal elmondott nekem, nekünk.”

A kiállítást Ulrich Sára grafikusművész, a MOME tanára nyitotta meg. 
A program során Szalóki Ági előadóművész, dalszerző japán ihletésű dalokat adott elő.

KÉPGALÉRIA ITT
 
Fő támogató: Japán Alapítvány
Szervezők: Biatorbágy Közművelődéséért Alapítvány, Kisgombos Kiadó
Közreműködő szervezet: Biatorbágyi Faluház és Karikó János Könyvtár

PLAKAT_Satoe_WEB2.jpg [md-500]

Címünk:

Kisgombos Könyvesbolt
Biatorbágy, Baross Gábor u. 3.
(az Önkormányzattal szembeni üzletsoron)

Telefon:

06-23-820-466
06-20-45-88-426
E-MAIL: kisgombos@kisgombos.com

 

Nyitvatartás:

HÉTFŐ: 10.00 - 18.00
KEDD - PÉNTEK: 9.00 - 18.00
SZOMBAT: 9.00 - 13.00